Maneesisäännöt

Maneesin uudet säännöt 2020                           

 

Maneesin tienpuoleisessa päädyssä on vihko, johon tulee merkitä nimi ja päivämäärä, kun olet maneesia käyttänyt. Mikäli maneesimaksujen suorittamisen osalta on jotakin epäselvää, lisätietoja saat HyvUran maneesivastaavalta tai rahastonhoitajalta. Yhteystiedot sekä muut yksityiskohdat löydät HyvUran nettisivuilta www.hyvura.fi .

Trailerien pysäköinti maneesin viereen maneesin seinän suuntaisesti, kiitos.
Vaihtoehtoisesti voit jättää hevoskuljetuksen Hyyppärän sisääntulosillan oikealla puolella aukeavalle parkkialueelle. Trailerien/hevosautojen pysäköinti: Moottoritien sillan ylityksen jälkeen oikealla puolella olevalle parkkialueelle tai maneesin sivuun seinän suuntaisesti.

Maneesiin sisääntulo on tehtävä asiallisesti ja rauhallisesti, pelästyttämättä jo sisällä olevia ratsukoita. Ilmoita tulostasi esimerkiksi viheltämällä tai muutoin huhuilemalla.

Valmennustuntien varaukset, max. 2 valmennusta samaan kellonaikaan/päällekkäin. Ethän varaa ulkokenttävarauksella valmennusta maneesiin. Estevalmennusvarauksia vain 1 kerrallaan samaan kellonaikaan/päällekkäin.

Varauskalenteriin on mahdollista merkitä myös ulkokentällä tapahtuva valmennus. Ensisijaisesti kentälle merkitään estevalmennukset, johon osallistuu useita ratsukkoja. Ulkokenttää ei voi maneesikalenterin kautta varata yksityiskäyttöön.

Varauskalenterissa on mahdollista merkitä sinisellä kapean osan varaukset, punaisella leveämmän osan varaukset, sekä vihreällä ulkokentällä tapahtuvat varaukset.

 

Maneesin kalustoon kuulu kavalettikannattimia (8kpl pientä ja 8 kpl isoa) sekä estekalusto erikoisesteineen. Nämä ovat maneesikorttilaisten käytettävissä. Erillisen alueen rajaamiseen maneesin sisällä ei tule käyttää muita välineitä kuin edellä mainittua estekalustoa. Alueen rajaamisesta täytyy sopia muiden maneesin käyttäjien kanssa erikseen. Maneesissa on ratsukoiden käyttöön tarkoitetut peilit, joiden väliaikainen peittäminen on sallittua ainoastaan erityistilanteissa. Peilit on ehdottomasti palautettava muiden ratsukoiden käytettäväksi välittömästi peittämisen vaativan erityistilanteen jälkeen.

 

Maneesisäännöt

 

1. Maneesimaksun on oltava maksettuna maneesia käytettäessä, oli kyseessä sitten kausi- tai kertamaksu. Ohjeet maksamiseen löytyy osoitteesta www.hyvura.fi ja hallin pääoven vierestä.

2. Maneesissa saa ratsastaa aina, paitsi kun maneesin yksityisvarauksesta on ilmoitettu hallituksen toimesta vähintään kahta viikkoa etukäteen maneesikalenteriin. Maneesikalenterissa muiden kuin hallituksen toimesta tehdyt varaukset tai siellä olevat ilmoitukset eivät estä muiden ratsastusta hallissa.

3. Ohita oikealta, vasemmat kädet kohtaavat ohittaessa. Askellajeista vapaata käyntiä ratsastetaan uran sisäpuolella, vauhdikkaammat askellajit uralla. Tehtävää suorittavaa ratsukkoa väistetään askellajista riippumatta (esimerkiksi ympyrältä uralle palaava ratsukko), muutoin vauhdikkaammat ratsukot katsovat, etteivät ratsasta kävelijöiden päälle. Vapaa käynti ja hevosten talutukset pääsääntöisesti mielellään ulkona, mikäli olosuhteet sallivat. Hevosten talutus tapahtuu ainoastaan hevonen asianmukaisesti suitsittuna.

4. Juoksutus sallittu ainoastaan, kun maneesissa on tilaa. Muilta käyttäjiltä tulee kuitenkin aina varmistaa, ettei juoksuttaminen häiritse ketään. Juoksuttamisen tulee tapahtua jomman kumman oven päässä, ei keskellä maneesia, ellei toisin kanssaharrastajien kanssa sovita. Juoksutuksen jälkeen mahdollisesti syntyneet kuopat on tasoitettava. Juoksutuskapsonin käyttö sallittu.

5. Hyppääminen on sallittu ainoastaan, kun siitä on tehty merkintä maneesikalenteriin 24 tuntia aikaisemmin. Puomeja ja kavaletteja saa mennä ilman merkintää, mikäli muut ratsukot sallivat puomi- ja kavalettiharjoitukset. Estevarauksen aikana esteitä saa rakentaa ainoastaan sille puolelle maneesia, joka on varaukseen merkitty. Rakentaminen on sallittua aloittaa 10 minuuttia ennen estevarauksen alkamista. Muiden ratsukoiden on mahduttava ratsastamaan esteettä maneesin ympäri uraa pitkin.

6. Kaikki lannat on ehdottomasti kerättävä niille tarkoitettuihin saaveihin.

7. Koirien tuonti maneesiin on kielletty.

8. Tupakointi maneesissa on ehdottomasti kielletty.

9. Maneesissa ratsastaessa kaikkien on käytettävä asianmukaista turvakypärää. Jokainen ratsastaa maneesissa omalla vastuullaan.

10. Irtohypytys ja irtojuoksutus on sallittua aamuisin ennen klo 9.00 tai illalla klo 21.00 jälkeen. Ilmoitus irtohypytyksestä tai irtojuoksutuksesta on tehtävä maneesikalenteriin viikkoa ennen. Maneesin molemmilla ovilla on oltava ihminen kyseisten harjoitusten aikana. Mikäli hevosesi aiheuttaa maneesin pohjaan vaurioita, huolehdithan pohjan asianmukaisesta tasoittamisesta harjoituksen jälkeen.

11. Lanaus/huolto suoritetaan puolikas kerrallaan, mikäli hallissa on ratsukoita. Maneesin lanaus tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin noin klo 19-20 aikoihin. Lanauksen kesto on noin puolisen tuntia. Lanausta voidaan tehdä tarvittaessa myös muina aikoina – seuraathan varauskalenteria. Lanaajalla on etuajo-oikeus ratsukoihin nähden, ja lanaus toteutetaan lanaajan sanelemin ehdoin.

12. Maneesin käyttö rajataan sileällä työskentelyyn maanantaisin ja torstaisin klo 18-20. Yllämainittuina aikoina maneesissa ei saa rakentaa esteitä eikä hypätä.
 

Maneesikalenteri löytyy osoitteesta http://www.supersaas.com/schedule/hyvura/ratsastushalli 

Maneesikalenteriin merkitään esteet, valmennustunnit, irtohypytykset, irtojuoksutukset, pitkän kouluradan harjoitukset sekä muut mahdolliset harjoitteet, joista voi olla muille käyttäjille normaalisti poikkeavaa häiriötä. Esterataharjoitukset, jotka tulevat yli varatun maneesin puolikkaan, ovat sallittuja ainoastaan arkisin klo 12-16 välisenä aikana, sekä viikonloppuisin 9-15.  Merkitsethän maneesivaraukseesi minkälaisesta aktiviteetista on kysymys. Maneesin varaaminen omaan käyttöön tapahtuu hallituksen kautta.

Maneesissa on käyttäydyttävä hyvää hevosmiestaitoa osoittaen ja ratsastettava aina sääntöjä noudattaen sekä muita ratsukoita huomioiden. Sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa seuran hallituksen määräämiin kurinpitotoimiin (suullinen huomautus, kirjallinen huomautus, kirjallinen varoitus, määräaikainen maneesin käyttökielto/seurasta erottaminen).

Miellyttäviä ratsastushetkiä!

Hyvinkään Urheiluratsastajat ry:n hallitus